Založ si blog

Prestíž -> Prihlášky -> Peniaze

Takto by sa v stručnosti dala popísať schéma vysokého školstva na Slovensku. Vravím na Slovensku, pretože nemám prehľad o dianí vo financovaní škôl v zahraničí a aj „prehľad na Slovenskej scéne“ by mohol byť prehnaný. Preto môžete brať nasledujúce riadky ako postrehy laika (študenta).

Financovanie vysokých škôl (VŠ) nie je žiadna tajnosť. Každý doň môže nahliadnuť skrz sklo (nie veľmi prehľadných) tabuliek Ministerstva školstva. Po otvorení tabuľky však máte chuť ihneď kliknúť na krížik, uzavrieť súbor. Napriek farebnému značeniu sú to totiž len ťažko vysvetliteľné textové a hodnotové údaje. Výklad Vám môže poskytnúť dokument o programe 077 – Vysokoškolské vzdelávanie a veda, sociálna podpora študentov vysokých škôl. Tam sa dočítate o vzorcoch, ktorými sa riadi financovanie VŠ.

Na ušetrenie námahy sa Vám pokúsim preložiť niekoľko myšlienok. Program 077 o financovaní VŠ  sa skladá najmä z týchto 4 bodov:

  1. dotácia na uskutočňovanie akreditovaných študijných programov
  2. dotácia na výskumnú, vývojovú alebo umeleckú činnosť,
  3. dotácia na rozvoj vysokej školy,
  4. dotácia na sociálnu podporu študentov.

Najviac finančných prostriedkov „tečie“ cez prvé dva body, preto im chcem venovať zvýšenú pozornosť. „Pri určovaní dotácie na uskutočňovanie akreditovaných študijných programov je rozhodujúci počet študentov, počet absolventov, ekonomická náročnosť uskutočňovaných študijných programov, začlenenie vysokej školy … uplatniteľnosť absolventov v praxi, kvalita a ďalšie hľadiská súvisiace so zabezpečením výučby.“ Termínom ako napr. „ekonomická náročnosť“ rozumieme. Bez žiadneho znevažovania je jasné, že napr. filozofická fakulta nebude vyžadovať toľko finančných prostriekov, ako niektorá z technických fakúlt, vyžadujúcich drahé technické zariadenia. Najvýznamnejším zo spomenutých faktorov, je „počet študentov“.

V záujme vedenia školy je vytvárať také programy, o ktoré bude záujem. Menej už záleží na kvalite poskytovaných vedomostí, či uplatniteľnosti v praxi. Nie je na tom nič zlé… je to napokon len biznis. Dobrým kšeftom som ja i mojich 130 spolužiakov. Chŕlia nás každý rok. Vytváranie programov je teda dobrým spôsobom, ako si zabezpečiť väčší kúsok z dotačnej torty. Či je škola do nových programov schopná zapojiť dostatočné množstvo kvalitných a kvalifikovaných odborníkov, to je druhá vec. Čo sa týka určitých štúdijných programov – vyhlásenia o tom, že pracovníci podstúpia kvalifikačný kurz sú možno dostačujúce pre médiá, no študentovi v hlave ostane stáť otázka: „Keď to on zvládal počas mesačného kurzu, prečo mám na to 5 rokov?“

Druhým bodom, ktorému sa chcem venovať, je dotácia na výskumnú, vývojovú alebo umeleckú činnosť. Ide v podstate najmä o vedeckú činnosť pedagogických pracovníkov VŠ. Na základe ratingového systému sú pracovníci nútení do publikačnej činnosti, ktorá má škole zabezpečiť ďalšie financie. Publikácie sú však často nekvalitné, umelo a nasilu vytvárané monografie, neprinášajúce nový vietor do danej vedeckej oblasti. V tejto sfére by sme si možno mohli nechať poradiť od niektorej zo západných krajín, kde sa pedagogický a vedecký pracovník nezlievajú v jednu kaluž.

Uvediem príklad, do akých extrémov priviedol ratingový publikačný systém, isté VŠ na Slovensku. V jednoduchosti šlo o to, že škola mala z čista jasna omnoho vyššie hodnotenie v systéme, ako zvyčajne. Mala totiž vydávané publikácie v zahraničí – a práve takéto publikácie majú najväčšiu „hodnotu“. Po bližšom preskúmaní sa však prišlo na to, že dané zahraničné vydavateľstvo je na území mimo SR len registrované, môžeme ho teda nazvať „schránkové vydavateľstvo“. V skutočnosti publikácie nevytiahli päty z akademickej pôdy tej ktorej školy. Mali zahraničné publikácie? Mali. Dostali za ne viac peňazí? Dostali. (Kto chce vedieť viac, dočíta sa na internete.)

Môžeme si spolu pri pive zanadávať na kvalitu vysokého školstva. Niekto môže povedať i to, že sú nekvalitné a že je ich veľa. Taký človek Vám povie, že skoly nemôžu byť kvalitné. Ako je predsa možné, že je študent schopný študovať na dvoch VŠ naraz? Ako je možné, že pedagóg je schopný vyučovať na troch školách naraz? …Bude však na omyle ohľadom počtu.  Podľa plánov EÚ má byť do roku 2020 až 35% pracovných miest s požiadavkom na vysokoškolské vzdelanie. Píše sa rok 2015 a túto požiadavku nespĺňame ani z polovice. Pritom zamestnávatelia upozorňujú na problém s nedostatkom zamestnancov, ktorí by vyhovovali súčasnému trhu. Vysoké školy totiž nestíhajú dostatočne flexibilne reagovať svojim programovým vybavením. Možno treba hľadieť smerom práve k financovaniu. Len pre porovnanie: priemer investící vložených do vysokoškolského vzdelávanie v EÚ je 1,3% HDP (Slovensko je na tom v rámci EÚ na predposlednom mieste). V USA je to 3.1%. V Turecku je to približne 8%.
Na to, aby som tu navrhoval zmeny, som maličký. Tento článok nemá byť odbornou prácou. Má poukázať na niektoré zadrhávajúce sa časti mechanizmu. A mechanizmus bude zasa o niečo lepšie pracovať, ak si vedenie škôl uvedomí, že zabezpečovanie luxusných pobytov pre zamestnancov a ich rodiny za školské peniaze, nezlepší ich imidž. To je však rozprávka na inú noc…

Druh: Žena alebo Po čom ženy túžia (divadelná komédia)

17.05.2015

Eva Pavlíková uznáva, že vďaka feminizmu môže hrať v divadle. V divadelnej hre si herečka Eva Pavlíková zahrala rolu pyšnej intelektuálky, spisovateľky Margot. Pyšnej na svoj feminizmus, na svoje „priekopníctvo sexuálnej revolúcie“, na hádzanie granátov do fronty mužskej dominancie. Je hra len o zrovnoprávnení žien alebo sa za obsahom z divadelného letáku skrýva [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3719x
Priemerná čítanosť článkov: 1860x

Autor blogu

Kategórie

Archív